TENGERIMALACWEB.IWK.HU

Társaság

A tengerimalacok társas állatok, beszerzésükkor ez az első, amit figyelembe kell vennünk. Soha ne tartsunk mindössze egy állatot, még akkor sem, ha naponta viszonylag sok időt tudunk rá áldozni. Semmilyen emberi foglalkozás nem pótolhat egy másik tengerimalacot, egy olyan társat, aki nem csak alkalmanként, hanem a nap 24 órájában mellette van. Sokan azt gondolják, egy magányos állat hamarabb és jobban megszelídül. Ennek talán éppen az ellenkezője igaz: Az új helyre került állatok eleinte valóban meglehetősen félénkek, de pl. két vagy több állat együtt sokkal hamarabb megszokja környezetét. Egymást ösztönzik mozgásra, felfedezésre, sőt még evésre is!

A "párban" tartás első hallásra jó ötletnek tűnhet, hiszen egy hím és egy nőstény szinte minden esetben nagyon könnyen összeszokik. A nőstény azonban minden ellés után szinte azonnal újból vemhesül, így együtt tartás esetén állandóan vemhes lenne és közben előző kölykeit nevelné. Mindez pedig nagyon megterheli a szervezetét, előbb-utóbb komplikációkhoz vezet, ezért mindenképpen elkerülendő. Vagyis a nőstényt rendszeresen külön kell zárni a hímtől, tehát idejük jórészét egyedül töltenék.

Tartsunk inkább két hímet vagy két nőstényt. Az együtt tartott nőstényekkel többnyire nincs semmi probléma, ha azonban két hímet szeretnénk, még kölyökkorukban (4-8 hetesen) szerezzük be őket. A felnőtt hímeket azonnal szét kell választani, amint nőstény bukkan fel a közelben (akár egy lakásban, és csak a szaga jut el a hímekhez!). 3-4 hónapos koruk körül az együtt cseperedő hím testvérek is egymás ellen fordulnak, ha nőstényt éreznek. A hímek rivalizálása komoly verekedésekhez vezet, könnyen meg is ölhetik egymást. Még a látszólag kisebb sebek is mélyek, nehezen gyógyulnak, és alapos ellátást igényelnek. 
Ha együtt tartott hímjeink egyike elpusztulna, akkor is egy fiatal kölyköt vegyünk mellé. Egy kölyök hamar elfogadja az idősebb állat dominanciáját, és valószínűleg könnyen össze fognak szokni.

Aki arra gondol, hogy legalább néha-néha szeretne almot malacaitól, de nem akar folyamatosan tenyészteni, vegyen több nőstény. A nőstények folyamatos társaságot biztosítanak egymásnak, időnként pedig el lehet vinni őket fedeztetni egy tenyésztőhöz vagy ismerőshöz, aki hímeket is tart. Így nem kell magunknak megoldanunk a hímek különzárását, és a folyamatos "gyermekáldás" is egyszerűen elkerülhető.

A tengerimalacokat soha nem szabad egyed