TENGERIMALACWEB.IWK.HU

Ápolás

Rendszeresen, de legalább minden takarításnál ellenőrizzük tengerimalacaink egészségét. Nézzük meg szemüket, fülüket, karmaikat és bőrüket, hogy minden rendben van-e. A szemek legyenek tiszták, váladéktól mentesek. Az erős, látható könnyezés sem normális. A fülek legyenek tiszták, ha kell, tisztogassuk meg őket. Használhatjuk a kutyák vagy macskák számára készült szereket, de mindig csak a fül külső részéhez nyúljunk! Ha a fül feltűnően szennyezett vagy gyulladtnak tűnik, kérjük állatorvos segítségét!
Hetente-kéthetente ellenőrizzük állataink karmait, és vágjuk le a végüket, ha szükséges. A túlnőtt karmok sok kellemetlenséget okoznak az állatnak. Mindenbe beleakadnak, a hosszúszőrű malacok sok szőrt tépnek ki vele a napi tisztálkodás során, vagy akár ha kézbe vesszük őket, és kalimpálnak. Ha esetleg kisebb nézeteltérésre kerül sor közöttük, könnyen megsérthetik egymást. Különösen a skinny-k esetében kell nagy súlyt fektetni a karomápolásra, hiszen az ő bőrüket nem védi semmi a karmolásoktól.
A karomvágáskor járjunk el óvatosan, a tengerimalacok könnyen megijednek és elrántják a lábukat. Vigyázzunk, ne vágjunk bele a karomban futó érbe! A világosabb színű malacok karmában szabad szemmel is látni lehet a kis véreret. A sötétebb állatok esetében ezt csak sejteni lehet. Ha mégis megsértenénk, akkor sem történik nagyobb baj, használhatunk pl. helyi vérzéscsillapítót. Inkább sűrűbben vágjuk a karmokat, egyszerre csak egy keveset. 
A heti ellenőrzésekkor mindig nézzük meg a szőrzet és a bőr állapotát is. A matt szőr, az egyenetlenségek, szőrhiányok, a hámló bőr mind valamilyen probléma jelzései.

Szőrápolás

Aki rövidszőrű tengerimalacot tart, annak nincs sok dolga. Aki viszont valamelyik hosszúszőrű fajta mellett dönt, készüljön fel arra, hogy az állatok szőrzetétnek külön figyelmet kell szentelnie. E fajták szőre igen tekintélyes hosszt érhet el, és mivel rövid lábú, alacsony állatról van szó, ez gondokat okozhat. A szőrt rendszeresen fésülni/kefélni kell, hogy a csomósodást elkerüljük. Ehhez már kölyökkorban szoktatni kell az állatokat. Lehet, hogy a nyolc- tízhetes malacok szőre még nem csomósodna, de ajánlatos már ebben a korban elkezdeni a szőr ápolását. Nem csak a felületét kell átdolgozni, hanem egészen a bőrig le kell érni a fésűvel. Kis, macskák számára gyártott kefét, és fésűt vegyünk (egy sűrűbbet és egy ritkábbat). A fémfogú eszközökkel óvatosan bánjunk, mert könnyen kiszedik az aljszőrzetet. Hosszúszőrű állatokhoz inkább természetes sörtekefét használjunk. Fésülést könnyítő spray-t is alkalmazhatunk.
A rexoid hosszúszőrű fajták (texel, merinó, alpaka, mohair) bundáját ne fésüljük, mert ezzel éppen a kívánatos csigákat távolítanánk el. Az ő szőrüket kézzel kell karbantartani. Naponta ellenőrizzük, nem akadt-e valami a szőrbe, ha kell, kézzel távolítsuk el a szennyeződéseket, és segítsük a csigák kialakulását. Fürdetésüket 1,5 - 2 héttel a kiállítás előtt végezzük, hogy a szőrnek legyen elegendő ideje visszanyerni eredeti formáját.

A menthetetlen csomókat óvatosan vágjuk ki ollóval. Lekerekített végű ollót használjunk, így kisebb az állatok sérülésének veszélye. Általában érdemes ritkítani a szőrt az állatok hátulsó részén: A hímek herezacskója körül, és a nőstények fenekénél.
Azonban a hosszúszőrű állatok ápolása sem ördöngösség: heti egy alkalom többnyire elég ahhoz, hogy a fajtának megfelelő, látványos szőrzetben tartsuk kedvencünket.

Fürdetés

Fürdetéssel is próbálkozhatunk, de erre igazából nincs rutinszerűen szükség. Csak konkrét szennyeződés esetén vagy kiállítási felkészítés részeként fürdessünk. Enyhe sampont (pl. kutyasampont) használjunk, de ne kenjük be vele az állatok fejét. A víz ne legyen forró, inkább kéz-meleg, alaposan öblítsük ki vele a szőrből a kozmetikumok maradékait. Kedvencünket tarthatjuk végig egyik kezünkben, de akár le is tehetjük, főleg ha a mosdókagylóban fürdetjük. Hogy ne csúszkáljon, tegyünk alá kisebb gumiszőnyeget. Öblítés után törülközővel itassuk fel a nedvesség minél nagyobb részét. Ügyeljünk arra, hogy a hajszárító ne égesse a tengerimalac bőrét: inkább kicsit távolabbról, a hajszárítót folyamatosan mozgatva szárítsuk. Lehetőleg minden esetben szárítsuk meg teljesen az állatok szőrét, így elkerülhetők a megfázásból eredő veszélyes komplikációk.